Начало

Този блог е създаден за бенефициентите на проекта на Софийския университет "Св Климент Охридски" по проект BG051PO001-3.3.06 - 0045 „Развитие на капацитета на специализанти, постдокторанти и млади учени за преподаване на академични курсове по и на чужд език със съвременни методи и информационни и компютърни технологии” .

Основна цел на блога е да подпомогне участниците в проекта (постдокторанти, специализанти, млади учени и експерти) да споделят опит и работят съвместно по задачите на проекта. Блогът предоставя територия за споделяне и контакти и след приключване на проекта.

Добре дошли на всички, които се интересуват от съвременно и иновативно обучение по и на чужд език! :)

26 януари, 2016

Има такава страна


.... 37 000 жители, една трата от тях чужденци - от Швейцария и Австрия. Територия, колкото малък европейски град. Най-висок жизнен стандарт в света.





Княжество Лихтенщайн е суверенна държава от 1806 г. Наследствена конституционна монария с парламент от 25 души и правителство от 5. Граничи само с две държави - на запад с Швейцария, а на изток - с Австрия. Те и до днес са определящи в политическия, икономическия и културния живот на страната-джудже. От 1923 г. е във валутен и митнически съюз с Швейцария, т.е. като платежно средство се използва швейцарският франк.

Идентичност?


В геополитическите,  историческите, обществените и културните обстоятелства в Княжеството са малко нещата, които не са странни - за щастие в повечето случаи по един безобиден или дори симпатичен начин. Абсурдно малката територия (шеста по "малкост" в света) на тази държава е една от причините разсъжденията по темата за нейната идентичност да се движат по ръба на (само)иронията - например, че лихтенщайнците са рядкост, най-малкото защото са толкова малобройни.

Между Австрия и Швейцария

Тази "приказна" или, в подсилено ироничен вариант, "оперетна монархия" е последната в немскоезичното културно пространство и една от последните в Европа. Рейн и Алпите са основни идентификационни топоси. Боденското езеро (Bodensee) - общата водна граница между Германия, Швейцария и Австрия - е друг обединяващ географски и културен фактор за региона. Разбира се, общите език, обичаи, начин на живот, икономически връзки и международни споразумения отдавна са превърнали държавните граници в условност.


Прочетете повече: http://www.liechtenstein.li/



1 коментар:

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.