Начало

Този блог е създаден за бенефициентите на проекта на Софийския университет "Св Климент Охридски" по проект BG051PO001-3.3.06 - 0045 „Развитие на капацитета на специализанти, постдокторанти и млади учени за преподаване на академични курсове по и на чужд език със съвременни методи и информационни и компютърни технологии” .

Основна цел на блога е да подпомогне участниците в проекта (постдокторанти, специализанти, млади учени и експерти) да споделят опит и работят съвместно по задачите на проекта. Блогът предоставя територия за споделяне и контакти и след приключване на проекта.

Добре дошли на всички, които се интересуват от съвременно и иновативно обучение по и на чужд език! :)

26 януари, 2016

Блогърът като уебавтор и онлайн редактор

Блог - блогсфера - блогиране - блог
Блогър, блогърство, блогиране, блогосфера
Това са само някои от термините, които се използват, за да се назоват дейности, практики, които се реализират в онлайн среда.
Блогърът обединява няколко дейности, нещо като one-man show или миниотдел на своя собствена медия. Той създава текста, намира визуалните елементи, видеоклиповете, съчетава ги, обединява ги. Следва редактирането - онлайн, добавяне или съкращаване на параграфи. Поставяне на вътрешни заглавия. Отново редактиране. Дизайн на самия блог, а и на отделната публикация или пост.
Това налага различни умения: от създаване на текст до оформяне на публикацията при съчетаване на вербални и визуални елементи. А непрекъснато усъвършенстване на умения за онлайн писането и редактирането.

Ето едно мнение:
"Един блогър като уебавтор може да пише постове, в това време да участва в чат разговор, да изпраща и да чете получени електронни писма, да слуша и/или гледа клип от youtube, например. Изборът е на уебавтора (който е едновременно и интернет потребител) кога да преустанови слушането или гледането, писането или редактирането. Той решава дали да бъде част от виртуалната аудитория, която е разпръсната в кибер пространството по същото време, в което и той е в глобалната мрежа."   [1]  http://rhetoric.bg/

А ето и линк към книга, публикувана онлайн, как се пише в блог:
/КАК СЕ ПИШЕ БЛОГ-СТАТИЯ: БЕЗПЛАТНА Е-КНИГА

Добър пример и за видео урок как се създава и пише в блог и как да се съчетава и с други канали и социални мрежи.

How To Start a Blog + YouTube Channel | Beauty Blogger | Teni Panosian
https://www.youtube.com/watch?v=m6NHCO_oN7sHow To Start a Blog + YouTube
Channel | Beauty Blogger | Teni Panosian


[1]  Иванка Мавродиева, Академична комуникация в интернет: уебавтор, уебредактор и уебчитател, сп. "Реторика и комуникации", бр. 1, септември 2011 г.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.